Det er SOLA som styrer klimaet

Status for Arktisk havis.

Av Per Jan Langerud

unnamedHer kommer litt om isen i Arktis den 2. mars 2015, NRK, TV2 og pressen er visst i den tro at man kan seile fritt med skip over det Arktiske havet, men iskartet viser noe annet. Isen er nå meget tykk (2-4m) og da det frøs til så tidlig høsten 2014, så vil selv de kraftigste atomisbryterne nå ha problemer med å ta seg frem.

I de sydligste områdene har isen nå begynt å trekke seg tilbake, så som utenfor Beringstredet og ved Kolahalvøya. Men ved Grønland og Labradorkysten vokser den fortsatt, men vil om noen uker begynne minke også her. Dette området er imidlertid langt utenfor Arktis, da grensen mot Arktis regnes for å være polarsirkelen som tangerer nordkysten av Island. I dette området er det også meget kaldt.

Abonner på Klimanytt:

Kategorier