Det er SOLA som styrer klimaet

Historisk gode skiforhold i fjellet

Turistforeningen melder at det er rikelig med snø i fjellet, det er faktisk historisk gode skiforhold i fjellet og dette kommer minst til å vare til midten av mai

Nye snøfall i fjellet
NRK Nordland melder om 15 cm nysnø i fjellet og oppfordrer til skitur på Spansktinden utenfor Narvik. Ingvild Lundberg Bakke i Den Norske Turistforening (DNT) forteller til NRK:
Vi i Turistforeningen mener at mai er den beste måneden for skitur i fjellet, med lange dager og godt vær, og oppfordrer alle til å ta seg en tur til fjells denne måneden.

Her er det bare å få på seg skiene, det er tross alt lenge å vente til neste vinters snøfall i fjellene, der kan snøen komme allerede første uke i september. Vi minner om Klimanytt #18 som varslet at det blir flere kaldere vintre, og som kjent er det kaldest i høyfjellet hvor vinteren også varer lengre.

Og langtidseffekten av for mange og for lange kalde vintre?
Klima er som kjent summen av langtidsværet over 30 år, før klimaskremmerne forkortet den perioden for å legitimere den fremdeles ikke-observerbare klimakrisen, men det som kjennetegner et kjøligere klima er permafrost over større områder i arktis og i fjellstrøk, noe som fører til at isbreene legger beslag på et større territorium som dermed ikke blir tilgjengelig for flora og fauna. Selv isbjørnen misliker isbreer og igjen ser vi at det er naturlige klimaendringer som sterkest påvirker vår hverdag.

Både i Norge og i EU er det langt på vei en statshemmelighet at temperaturene er på vei nedover – og brattere på vei ned i fjellstrøk enn i lavlandet. Men Klimanytt #80 ser på den mulige fremveksten av en ny isbre på Ben Nevis i Skottland

Winter_coldtrendSom man ser av figuren er det også i Sentraleuropa i ferd med å bli lengre og kaldere vintre, det er en klar nedavgående trend i vintertemperaturene.

Underveis til de kaldere og mer snørike vintrene kan vi more oss over klimaklovneriet i DN, en avis man burde slutte å kjøpe og slutte å annonsere i inntil redaksjonen skjerper seg.

Om ca 3000 år kan vi ha utmerket skiføre i hele Norge hele året – på toppen av en isbre.

Abonner på Klimanytt:

Kategorier