Det er SOLA som styrer klimaet

Stor helsestudie bekrefter at kulde er mest dødelig

En større klimarelatert helsestudie fra Dr. Antonio Gasparrini ved London School of Hygiene and Tropical Medicine er publisert i den prestisjefylte medisinske journalen The Lancet. Dette er en observasjonsstudie, ikke en modellstudie. 74 millioner dødsfall i 13 land er studert over en periode på 27 år. Konklusjonen er krystallklar, mer kulde er nesten 20 ganger så dødelig som mer varme.

Bakgrunn og metode
Selv om studier før har gitt estimater for tidlige dødsfall som skyldes enten varme eller kalde i utvalgte land, har ingen så langt tilbudt en systematisk vurdering over hele temperaturområdet i befolkninger som er utsatt for ulike klima. Vi forsøkte å kvantifisere den totale belastning fra dødelighet knyttet til ikke-optimal omgivelsestemperatur, samt til ​​relative bidrag fra varme og kulde og fra moderate og ekstreme temperaturer.
Data er samlet fra 384 steder i Australia, Brasil, Canada, Kina, Italia, Japan, Syd-Korea, Spania, Sverige, Taiwan, Thailand, Storbritannia og USA. Statistisk metode er svært solid og langt over det nivået man finner i mye klimaortodoks modellforskning.

Resultat
Totalt 7,71% av dødsfallene ble forårsaket av ikke-optimal temperatur i de valgte landene i studieperioden. Det var vesentlig forskjell mellom landene, fra 3,37% i Thailand til 11% i Kina. Flere temperatur-forårsakede dødsfall kom av kulde (7,29%) enn av varme (0,42%). Ektrem kulde og varme var ansvarlig for 0,86% av total dødelighet.

Abonner på Klimanytt:

Kategorier