Det er SOLA som styrer klimaet

Snønytt fra Folgefonna

I serien «været på Vestlandet» gjengir vi godbiter fra et oppslag i Bergens Tidende, hvor redaksjonen morer seg med å skrive om snøen som ankom på fjellet denne uken. Som vanlig har BT selvsensur på alt av klimafakta og kritikk av den spinnville klimapolitikken i Norge, men en oppegående journalist kan såvidt lure seg rundt sensuren med et oppslag om snø, omtrent som journalisten gjorde for ca 75 år siden. Det omtalte skisenteret ligger på Jorfjellbreen, en utløper fra Nordre Folgefonna, med skitrekk fra 1200-1450 meter over havet.

Foto: Øivind Fykse/ Fonna
Foto: Øivind Fykse/ Fonna

Drukner i snø
3-4 meter med finfin nysnø ankom denne uken på Fonna Glacier Ski Resort som de gjerne kaller seg på utenlandsk. Ledelsen er ikke udelt begeistret for denne typen ekstremvær, da de før har slitt med 10-12 meter snø som har begravd det de har av skitrekk, selv toppen av 11 meter høye master er borte under det tykke snølaget som var der før denne ukens snøfall. «Det blir nesten useriøst mange meter» uttaler daglig leder til BT, han har nærmest sluttet å telle metrene.
Som man ser av bildet er det en skikkelig negerjobb å grave frem skitrekket, her er svenske Christer Norlén, én av åtte ansatte som prøver å finne igjen skitrekket.

Folgefonna – Norges tredje største isbre
Det som ikke har smeltet til september av denne snøen blir til et søtt lite tillegg til Folgefonna som består av tre ulike breer i høyde mellom 900 og 1651 meter over havet, med tilsammen 204 km2 og en istykkelse på opptil 375 meter.
Andreassen et al. 2005 påpekte at de maritime isbreene vokste fra 1960-tallet og frem til de første årene av dette århundret, mens de deretter mistet masse. Bildet etter 2005 skal være noe mer nyansert, siden temperaturene i fjellet i Norge har sunket fra ca 2007. Historisk vet vi at smeltende isbreer betyr klimaforbedring mens voksende isbrer betyr uår og hungersnød.

Vise menn har fortalt oss ….
at snø er noe som hører fortiden til, grunnet all den menneskeskapte globale oppvarmingen vi har forårsaket med våre «utslipp» av plantematen CO2. Innimellom har de samme vise menn fra Cicero i Oslo og Bjerknessenteret i Bergen fortalt eventyr om det isfrie Arktis, gjerne ledsaget av fotoshoppede bilder av betuttede isbjørner på små isflak, i en noe naiv tro på at leserne ikke vet hvor godt isbjørnen trives i vannet. Disse klimamytene har forlengst bitt opphavsmennene bak og redaksjonen konstanterer at hvis vi får mer global oppvarming nå, så kan isbjørnene snart få seg sitt eget klimaflyktningemotttak på for eksempel Folgefonna.

Abonner på Klimanytt:

Kategorier