Det er SOLA som styrer klimaet

Global maitemperatur litt opp

Her er globale satelittmålte temperaturavvik fra normalen for mai måned, for en gangs skyld har vi stigende temperatur og er tilbake til avvikene fra starten av året. UAH bruker for andre måned versjon 6.0 av sitt datasett. Som vanlig ser vi bort ifra landbaserte målinger av temperatur som er forurenset av urbane varmeøyer og dermed er noe mindre pålitelige. 

UAH_LT_1979_thru_May_2015_v6UAH Data
UAH står for University of Alabama Huntsville, de publiserer månedlig avvik fra normalen for perioden 1981-2010. Maitallet er 0,27 grader Celsius, opp fra 0,06 i april.

Varmeavviket er sterkest på den nordlige halvkule, men er som vi ser av neste figur fra UAH veldig ujevnt fordelt. Dr. Roy Spencer kommenterer på sin blogg at han mistenker noe av varmen å komme fra El Nino-effekten hvor havet kjøler seg ved å avgi varme til atmosfæren.

052015mapGult og oransje er avvik fra normalen i varmere retning, mens turkis og blått går mot kaldt. Fra Grønland meldes det at de har hatt den kaldeste mai måned noensinne siden målingene startet, med en påfølgende sterk forsinkelse på den årlige issmeltningen i sommersesongen.

Her i Norge må ca 20 år tilbake for å finne en lignende mangel på maivarme. Denne figuren illustrerer klart at man må se på regionale utslag for å forstå klimaet.

MSU RSS GlobalMonthlyTempSince1979 With37monthRunningAverageRSS Data
USA-selskapet Remote Sensing Systems rapport for mai måned viser at global atmosfærisk temperatur anomalie for lavere troposfære er høyere. Mai viser 0,31, opp fra 0,174 i april.
Denne lekre figuren er hentet fra nettsiden climate4you, hvor Prof. Ole Humlum er primus motor. Den tykke linjen er gjennomsnittet for en løpende 37-måneders periode og vi kan tydelig se at den klare trenden i oppvarming i 1980-årene stoppet opp allerede fra 1997.

Abonner på Klimanytt:

Kategorier

8 kommentarer

 1. Om det er unormalt kaldt på Grønland og i Norge betyr vel bare det at det er enda varmere andre steder iom at snitttemperaturen har gått opp?

  1. Avviket fra normalen er i mai litt varmere, de siste 3 mnd før det var avvikene i litt kaldere retning. Ingen av disse avvikende er signifikante i forhold til den flate trenden vi har hatt i global gjennomsnittstemperatur i snart 20 år.

   Temperaturer for en enkelt måned er vær. Kartet i figur 2 viser varme og kulde. Eneste sted som har rapportert månedsrekord er så vidt vi vet Grønland.

   1. Ikke så lett nei… fokuser på kirsebærplukkingen deres og glem det jeg spurte om.

    Det har vært gode forhold i Røldal alpinsenter senvinters, så derfor er det ikke global oppvarming. Det skjønner jeg

 2. Hvis det har vært rekordkaldt på Grønland så forteller det meg bare at det har vært enda varmere ande steder.

Kommentarer er stengt.