Det er SOLA som styrer klimaet

Solaktiviteten for mai måned

Vi ser på solaktiviteten i mai måned, med data hentet fra websiden til forskerne Frank Bosse og Fritz Vahrenholt. Det har vært nok en måned med lite solflekker, og medregnet den forsinkede starten på denne solsyklusen har vi nå hatt 10 år med lav solaktivitet.

Sun_MaySolflekker litt opp fra april
Observerte solflekker (SSN – SunSpotNumber) var i mai bare 58,8 (54.4 i april), 75% av gjennomsnittet for denne måneden i solsyklusen – basert på kalkulasjon av observasjoner fra de 23 tidligere solsykluser som vi kjenner etter 1749 hvor systematisk solobservasjon ble startet. Figuren til venstre viser inneværende syklus 24 i rødt, gjennomsnitt for alle tidligere observerte sykluser i blått, og syklus nr 5 i sort som nå den som ligner mest på nåværende syklus (forrige måned ble det sammenlignet med syklus 7 som var den siste i Daltonminimumet).

Sun_May_fig2Akkumulerte solflekkavvik
Nedgangen i solaktivitet ser vi mye klarere på denne figuren. Verdiene her er akkumulerte avvik i antall solflekker for hver syklus i dens første 78 måneder.

Det ser ut som om nåværende syklus blir ganske lik syklus 5 som man sammenligner med i den første figuren (jfr streken i sort). Anomaliene har økt igjen og summerer seg til minus 2411.

Nåværende solsyklus er altså den 4 svakeste siden observasjonene startet, bare syklusene 5,6 og 7 var svakere. Men det er sannsynlig at denne syklusen blir svakere enn syklus 7, som vi viste i april. Der kan dere selv se hvordan den siste delen av syklus 7 hadde ganske høye solflekktall. Nåværende syklus hadde topp i solaktiviten for solas nordlige halvkule i oktober 2011 og for solas sydlige halvkule i februar 2014, men har ikke hatt en eneste måned med solfelkkantall over gjennomsnittet (blå strek i figur 1), og det har ikke skjedd før for tidsrommet tilbake til 1749!

 

Abonner på Klimanytt:

Kategorier

10 kommentarer

 1. Steinar Hansen – Du er nok en skikkelig skøyer ..
  Temperaturen både i havet i Arktis og i luften på bakkenivå rundt om i verden har begynt å falle. Sjekk linkene jeg la ved tidligere. Sjekk også de første linkene på denne siden, spesielt den som heter «oppdatert versjon, 2015»

  1. Jeg vet ikke hvorfor dette med havet og Arktis kommer opp hele tiden. Det er ikke en del av mitt poeng og noe irrelevant du trekker inn hele tiden.

   Og klimaspektikerne har 0.00 temperaturstigning som motiv på TV-skjortene sine. Der er selvmålet.

 2. NRK er igjen ute med de fantastiske nyheten om at 2015 ( før halve året har gått) er det varmeste året siden de analoge bakke målingene startet, Nyheten kommer fra NASA og er som kjent underlagt Obama. Som også er en klimaortodoks . NRK ønsker som kjent å legge ned radio FM båndet (fordi de menner det er gammalt, dyrt og ubruklig) i 2017, men været og klimaet er det alfa og omega og måle analogt. Fordi der er målingen politisk korekt. Nyheten nevnet satelitt målingene, der 1998 er det varmeste året før. det noe kaldere året 2010.
  All denne klima propogandaen er forbredelse til klimaavlatsavtalen i Paris.

 3. Dette må være tidenes selvmål.

  I følge dere har det altså vært lavere solaktivitet i de siste ti år, det får man vel tro dere på. Men at temperaturene da faktisk har stått stille (i følge dere, alle andre mener de har økt) de samme årene vil jo da si at det er andre faktorer som har forhindret temperaturen å synke (i følge alle andre har den faktisk økt litt). Så denne «Det er sola som styrer klimaet»-sloganet deres burde plukkes ned ganske raskt

  1. Det handler om varmen som er akkumulert i havene. Tar tid å avkjøle noe så enormt, men vi ser en bratt, nedadgående kurve i de arktiske farvann. Økt is utbredelse på begge polene bekrefter også trenden, vi er altså inne i en nedadgående trend, får bare håper den ikke går for langt ned og at solaktiviteten igjen tar seg opp. Like ikke kulde, varme er bedre ..

   1. Jeg regner med at det finnes en oversikt som viser at temteraturen på jorden / i havene svinger eksakt i takt med styrken / antallet på solflekkene siden 1749? For det må jo finnes iom at solen styrer klimaet

    BTW: T.o.m. denne siden har akkurat motsagt det du sier om økning av isen på polene. Selv her inne erkjenners det at isen i arktis krymper

    1. Solflekker er en av de tingene man holder øyet med, men i dag er det litt mer. Bla solas magnetfelt, infrarød utstråling osv. Denne svingningen du etterlyser, som skal svinge eksakt i takt med styrken og eller antall solflekker og på den måten styre temperaturen, viser at du ikke har forstått saken.

     Jasså, isen i Arktis krymper når det er sommer også nå ..

     Må nok skuffe deg, isen i Arktis er nok over f.eks nivået fra 1974, ref.: https://roaldjlarsen.wordpress.com/2014/08/18/interesting-historic-icedata/

     Men sjekk hva som skjer i Antarktis, dvs. dersom den delen av «global» har relevans. Jeg er ikke veldig sikker på det iom. at «grønningan» kun snakker om den lille biten som tilfeldigvis smelter når det er et snev av sommer.

     Ref.: https://sunshinehours.wordpress.com/

     1. Jeg tror vi må gå tilbake til start.

      Artikkelen sier at det har vært lite solaltivitet / flekker / what ever i et tiårsperiode.

      Det stemmer som jeg poengterer veldig dårlig med at det ikke har blitt kaldere

     2. Jeg beklager at jeg skrev solflekker og ikke solaktivitet. Det ga deg en mulighet til å spore av temaet

Kommentarer er stengt.