Det er SOLA som styrer klimaet

Nutella forårsaker ikke klimakrise likevel

Forberedelsene til høstens klimasirkus i Paris fører til at det sies ekstra mye rart fra politikere i flere land. Frankrikes økologiminister, toppolitikeren Segolene Royal uttalte på TV på mandag at man ikke burde spise Nutella, fordi dette pålegget bidrar til klimakrisen. Den noe sære logikken var at palmeoljen i Nutella forårsaker avskoging og dermed bidrar til å skade miljøet. Denne uken er Nutella i sentrum for klimaunderholdningen.

25BBE72400000578-3128461-image-a-58_1434557841783Bærekraftig palmeolje!
Italienske Ferrrero som produserer dette kjente pålegget kunne imidlertid vise til innkjøp av bærekraftig palmeolje fra Malaysia og forsvarlige rutiner. Internasjonal matvarebransje har forlengst sett seg lei av å ha grønne aktivistene stående utenfor og tisse inn på aktørene. Løsningen var å stifte RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil), hvor miljø-NGOene kan sitte rundt bordet sammen med bransjen og bankene i en prosess hvor man kan sertifisere de store aktørenes bruk av palmeolje som bærekraftig. Dermed har man fått bærekraftig palmeolje og har attpåtil bestukket de grønne til å sitte rundt bordet med de store samtidig som aktivistene nå kan tisse ut på de små aktørene inklusive den fattigste befolkningen i U-landene.

Greenpeace og Italiensk harme
Dermed kunne de Nutella-spisende aktivistene i Greenpeace rykke ut til forsvar for Nugattis produsent Ferrero. Imens var Italienske politikere anført av miljøminister Luca Galletti rykket raskt ut til forsvar for denne kjente eksportbedriften. «Ligg unna italienske produkter» uttalte han med tilføyelsen «dagens middag blir brød med Nutella». Andre politikere var raskt på pletten med krav om en unnskyldning, og med den siste tids krangling mellom Paris og Roma om viktigere saker risikerte man ingen større krangel med Italia. Segolene Royal måtte derfor foreta foreta en rask og pinlig retrett.
Søndag 21. juni skal Frankrikes president møte Italias statsminister under Milan Expo. Om Nutella da er på menyen vites ikke sikkert.

Også hasselnøttene var truet av klimakrisen
Men det er ikke første gangen Nutella forbindes med klimaet. Ifjor sommer var det stor bekymring hos enkelte for at klimaendringene skulle ta knekken på hasselnøttavlingene, slik at det – skrekk og gru – skulle bli mangel på Nutella. Grunnen var en kjøling vinter i Tyrkia, hvor høylandet i det indre av Anatolia opplevde noe av det samme vi har sett her i Norge i mai og juni.

baconDet er ingen grense for hva klimakrisen kan forårsake. Dette varslet om en kommende aporkalypse, fordi klimakrisen vil føre til baconmangel er en av de bedre.

Her er det bare å starte hamstringen før det er for sent.

Abonner på Klimanytt:

Kategorier

2 kommentarer

  1. Det kan vel bli hva som helst, fra mindre tenner, dårligere ånde og til styggere håndskrift.

  2. Vanskelig å se at amerikansk helse skulle lide av litt mindre bacon og øl. Det burde være en gladmelding for helsemyndighetene. Ellers er det vel slik at når det blir tynt med saklige argumenter må man lete lenger ned i skuffen. Og der ligger det tydeligvis mye rart. Dette kan bli ganske underholdende etter hvert. Hva blir det neste?

Kommentarer er stengt.