Det er SOLA som styrer klimaet

Kulde er mye verre enn varme

Alle som husker historietimene fra skolen vet at kulde assosieres med hungersnød mens varme perioder betyr velstand for menneskeheten. Land langt fra ekvator som ikke var selvforsynt med mat, kunne alltid dekke noe av behovet via import. Men hva skjer når eller hvis klimaendringene over tid gir kjøligere tilstander i land nær ekvator?

Mati-Akibat-HujanPapua rammet av julikulde
Papua ligger 4 grader syd for ekvator og utgjør den indonesiske delen av Ny Guinea. I høyereliggende strøk kom det 5.juli et større snøfall som gjorde at snø dekket åkere i en 10-dagers periode med ødelagte avlinger som resultat. 3 større landsbyer med 10 150 innbyggere i distriktet Agadugume nær fjelltoppen Puncak Jaya (4884 m.o.h) må nå forholde seg til en lokal matmangel i følge lokale nyhetsoppslag. Dette er vær, men resultatet er som vanlig mye mer konkret for lokalbefolkningen enn det vanlige klimakrisemaset.

Legger lokale isbreer på seg i år?
Indonesia er kjent for sine mange vulkaner, og dette er en av de få fjelltoppene i Indonesia som ikke er en mer eller mindre aktiv vulkan. Isbreene her hadde i 2010 besøk av paleoklimatologen Lonnie Thompson (1948) fra Ohio-universitetet som fant ut at isbreene smelter i rekordfart. Opptil 7 meters tykkelse forsvant årlig, var hans påstand og alt skulle ha forsvunnet til 2015. Noe som selvsagt ikke har skjedd. At den største nedsmeltningen av isbreene her skjedde i den forrige varmeperioden som tok slutt i 1942 er heller ikke noe Hr. Thompson liker å bli minnet på. Ekteparet Thompson er beryktet for sine mange alarmistiske påstander om smeltende isbreer, samtidig som de sjelden eller aldri deler sine data, slik at forskningen deres kan verifiseres av andre forskere. Omtale på WUWT og Climate Audit.

Takk til Jan-Erik Solheim for nyhetstips.

Abonner på Klimanytt:

Kategorier