Det er SOLA som styrer klimaet

Ny forskning bekrefter solas Maunder minimum (1645–1715)

En ny kjempestudie ledet av llya G. Usoskin konkluderer med svært lav solaktivitet i denne perioden og bekrefter dermed tidligere studier. Dermed er nok et forsøk fra Klimapanelets støttespillere på å bortforklare sola blitt grundig tilbakevist.

Abstraktet lyder
Aims. Although the time of the Maunder minimum (1645–1715) is widely known as a period of extremely low solar activity, it is still being debated whether solar activity during that period might have been moderate or even higher than the current solar cycle #24. We have revisited all existing evidence and datasets, both direct and indirect, to assess the level of solar activity during the Maunder minimum.

Methods. We discuss the East Asian naked-eye sunspot observations, the telescopic solar observations, the fraction of sunspot active days, the latitudinal extent of sunspot positions, auroral sightings at high latitudes, cosmogenic radionuclide data as well as solar eclipse observations for that period. We also consider peculiar features of the Sun (very strong hemispheric asymmetry of the sunspot location, unusual differential rotation and the lack of the K-corona) that imply a special mode of solar activity during the Maunder minimum.

Results. The level of solar activity during the Maunder minimum is reassessed on the basis of all available datasets.

Ilya G. Usoskin
Ilya G. Usoskin

Konklusjonen
Vi konkluderer med at solaktiviteten faktisk var på et usedvanlig lavt nivå under Maunder minimumet. Selv om det eksakte nivået fortsatt er uklart, så var det definitivt lavere enn under Dalton minimumet rundt 1800 og betydelig lavere enn dagens solsyklus #24. Påstander om moderat til høy solaktivitet under Maunder minimumet blir avvist med høy statistisk sikkerhet.

Du finner studien her, i Astronomy & Astrophysics, volum 581 September 2015. Studien er på 19 sider og omfatter data fra tallrike kilder i Europa, Nord-Afrika, Asia, Storbritannia og New England.

Mange habile forskere involvert
Hele 16 forskere fra 7 land er involvert i studien, blant annet:
Ilya G. Usoskin, Oulu-universitetet i Finland
Mike Lockwood, Professor of Space Environment Physics, Reading-Universitetet, UK.
Willie Soon, Harvard-Smithsonian-universitetet i USA. Soon er omtalt av oss før i KN70 og KN41

Abonner på Klimanytt:

Kategorier

2 kommentarer

  1. Hei. Er det noen som har et nytt iskart for 1.09.15 å legge ut, eller hvor finner jeg et riktig kart.

Kommentarer er stengt.