Det er SOLA som styrer klimaet

India motsetter seg klima-diktat i Paris

Det kommer stadig flere signaler om steile fronter foran klimatoppmøtet i Paris. Nylig avholdt en rekke land i LMDC-gruppen (Like-Minded Developing Countries) en 2-dagers klimakonferanse i New Delhi i India. Deltagerne var Kina, Bolivia, Cuba, El Salvador, Ecuador, Iran, Nicaragua, Venezuela, Malaysia, Vietnam, Argentina and Saudi Arabia.

Javadekar-kxeD--621x414@LiveMintNei til obligatoriske kontrollmekanismer
Ifølge Indisk presse sa  erklæringen fra møtet at man tar avstand fra kontrollmekanismer som har som formål å få mindre utviklede land til å iverksette sterkere klimatiltak mot drivhusgassene. Møtet pekte på det ulike ansvaret de vestlige og LMDC-landene har og Indias minister for miljø og skog Prakash Javadekar forlangte at klimatiltak må være uforpliktende og avsluttet med: «Paris can become a festival if the world accepts this scenario – all countries take action, whatever is possible with their resources.»

Send mer penger
Blant kravene fra disse landene er det sentralt at de rike landene skal betale for klimatiltak i den tredje verden. Forventningene til Tine Sundtoft i Paris er altså at milliardene skal rulle ut av oljefondet. Det er ikke nok at Norge i dag bruker 30-40 miliarder årlig på helt meningsløse klimatiltak. Et av de mest sentrale kravene er et veikart for overføringen av 100 milliarder USD årlig fra de rike landene fra og med 2020.

The LMDCs have also asked the developed countries to provide “additional, predictable, and sustainable climate finance” to help developing countries enhance their climate actions to cover the period up to 2020 and beyond.

De klimakåte politiske delegasjonene fra Norge og EU-landene kommer til å møte veggen i Paris:
“It is important for the developing countries to present a coherent voice to resist pressure from the developed countries”

Eksplosiv økning i bruken av kull
Indias klimatiltak før Parismøtet forventes å bli offentliggjort med det første, før statsminister Modis besøk i USA kommende uke. Samtidig blir Indias planer om å doble produksjonen av kull på de neste 5 årene stadig mer konkrete. Klimatiltakene i Europa vil derfor ikke oppnå noe annet enn å påføre disse landene unødvendige utgifter.

Abonner på Klimanytt:

Kategorier