Det er SOLA som styrer klimaet

Solaktiviteten for august

Vi ser på solaktiviteten i august måned, med data hentet fra websiden til forskerne Frank Bosse og Fritz Vahrenholt. De har av en eller annen grunn rapportert dette litt tilfeldig i sommer, så det er en stund siden sist vi så på månedlig solaktivitet. Det har vært nok en måned med lite solflekker, en trend som kommer til å fortsette i ca 5 år før vi tar fatt på starten av den neste og enda svakere solsyklusen.

ssn1Svak sol i august
Observerte solflekker (SSN – SunSpotNumber) var i august bare 64,6, 71% av gjennomsnittet for denne måneden i solsyklusen – basert på kalkulasjon av observasjoner fra de 23 tidligere solsykluser som vi kjenner. Figuren til venstre viser inneværende syklus 24 i rødt, gjennomsnitt for alle tidligere observerte sykluser i blått, og syklus nr 5 i sort – som fant sted midt i Daltonminimumet i årene 1798-1810 – nr 5 ser mer og mer ut til å ligne mest på nåværende syklus. Tidligere måneder har man sammenlignet med syklus 1 og 7.

ssn2

Akkumulerte solflekkavvik
Nedgangen i solaktivitet ser vi klarere på denne figuren. Verdiene her er akkumulerte avvik i solflekkantall for hver syklus i syklusens første 81 måneder.

Nåværende syklus kommer til å bli en lang syklus siden den er så svak, syklus 5 varte i hele 12,6 år og omtrent det samme kan derfor forventes nå hvis sammenligningen med nr 5 holder seg. Anomaliene summerer seg til minus 3349 og vi kan trygt fastslå allerede nå at nåværende syklus er den svakeste siden Dalton-minimumet..

 

Abonner på Klimanytt:

Kategorier