Det er SOLA som styrer klimaet

Solaktiviteten for september

Vi ser på solaktiviteten i september måned, med data hentet fra websiden til forskerne Frank Bosse og Fritz Vahrenholt. Det har vært nok en måned med lite solflekker, en trend som kommer til å fortsette lenge før vi tar fatt på starten av den neste og enda svakere solsyklusen.

DkS_1_sept15Svak sol i september
Observerte solflekker (SSN – SunSpotNumber) var i september bare 78,1,  men litt opp fra forrige måned og hele 93% av gjennomsnittet for denne måneden i solsyklusen – basert på kalkulasjon av observasjoner fra de 23 tidligere solsykluser som vi kjenner. Figuren til venstre viser inneværende syklus 24 i rødt, gjennomsnitt for alle tidligere observerte sykluser i blått, og syklus nr 5 i sort – som fant sted midt i Daltonminimumet i årene 1798-1810 – nr 5 ser mer og mer ut til å ligne mest på nåværende syklus.

DkS_2_sept15Akkumulerte solflekkavvik
Nedgangen i solaktivitet ser vi klarere på denne figuren. Verdiene her er akkumulerte avvik i solflekkantall for hver syklus i syklusens første 82 måneder.

Nåværende syklus kommer til å bli en lang syklus siden den er så svak, syklus 5 varte i hele 12,6 år og omtrent det samme kan derfor forventes nå hvis sammenligningen med nr 5 holder seg. Anomaliene summerer seg til minus 3354 og vi kan trygt fastslå allerede nå at nåværende syklus er den svakeste siden Dalton-minimumet..

 

Abonner på Klimanytt:

Kategorier

3 kommentarer

  1. Forøvrig interessant å merke seg at Sola kan generere mye geomagnetisk aktivitet også ved solflekkminimum – ved high speed streams av solvind fra koronahull.

  2. NRK er alltid ett sted for morsomheter om klima og dagens nyhet er» Kan måtte leve med konsekvensene av klimaendringer til år 5000″ Ja nå må vi leve eller fremtiden generasjoner med klimaendringer i 2985 år til, hvis vi ikke drastisk kutter utslippet av livets gass Co2. Morsomt da Co2 ikke kan absorbere mer stråling fra sola ved økt mengde. Så NRK mener vel at alle klimaendringer er menneskeskapte og klimaet endres på grunn av at det bor mennesker på jorden, Så før vi mennesker ble til som art så var det ikke klimaendringer? eller var det før vi begynte og brenne bål?
    Med denne nyheten sier NRK at det er slutt på klimaendringer i år 5000, hvis vi slutter og slippe ut Co2 i 2100. Da er vi i ett null utslippsamfunnet og de finnes ikke mennesker på jorda? og de andre artene må leve med klimaendringene fra til år 5000? Alle klimaendringer er naturlige og har vært det så lenge jorden har eksistert. Punktum

    1. Vitenskapen hevder at endringene vi måler i dagens klima ikke kan forklares ved naturlige variasjoner. Ellers er det korrekt at klimaendringene før grovt sett 1880 alle har vært naturlige.
      Jeg synes det er friskt å hevde at klimaforskerne tar feil.

Kommentarer er stengt.