Det er SOLA som styrer klimaet

Ikke vind, ikke sol, ikke strøm. Overrasket?

Storbritannia hadde i dag vintersesongens første strømkrise, da en rekke tekniske problemer reduserte kapasiteten og det i tillegg hverken var nevneverdig med sol eller med vind. Dermed kom krisetiltakene for å hindre at strømnettet brøt sammen mellom 16.30 og 18.30 GMT. National Grid sendte ut krisemelding til kraftverkene, lever mer strøm nå! Behørlig omtalt i pressen, her og her.

Storbritannia manglet 500 MW
Siden det i dag ikke blåste sånn akkurat passe, så gikk spotprisen på strøm til himmelske nivåer. Den 50-doblet seg. Planlagte krisetiltak ble satt i verk for første gang siden 2012, man betaler simpelthen store strømbrukere for ikke å bruke strøm i det aktuelle tidsrommet. For folk flest betyr det større strømregninger.
Storbritannia har i økende grad gått i samme energifella som Tyskland, ved å satse på at det alltid skal blåse sånn akkurat passe, og hvis det ikke skjer så har man en tilsvarende naiv tro på at sola skal skinne når det trengs. I dag leverte vindmøllene bare strøm tilsvarende 0,7% av behovet, til tross for sinnsyke subsidier for å få bygd flere av disse fugledrepende og flaggermusmakulerende øko-krusifiksene.

VindmøllerOg enda er ikke vinteren kommet
Britene har flere krisetiltak på lager, man har nemlig subsidiert en del eldre kullkraftverk for å stå i reserve. DIsse kan fyres opp, og i tillegg kan aktører som har eldre dieselgeneratorer stående trå til for å fylle lommeboka. Her er det mye fortjeneste å hente når vind og sol ikke er til å stole på.

Satsning på vind betyr strømkrise
Det er et mysterium hvorfor enkelte i Norge vil at vi skal ødelegge egen strømforsyning med å satse på vindmøller. Finnes det et eneste sted i verden hvor vindmøller kan levere strøm til markedspris før subsidiene regnes inn? Svaret er så vidt vi vet, nei.

En helt genial løsning
Den franske politikeren Segolene Royal (også kjent som Fru Hollande I) har funnet den perfekte løsning for land som har for mange ulønnsomme vindmøller og solceller. Man innfører rett og slett CO2-avgifter på all energi fra fossile kilder. Blir bare avgiftsnivået høyt nok, så blir sol og vind lønnsomme og dermed kan vi bygge så mange av dem at verden reddes fra den ikke-observerbare klimakrisen. Tilfeldigvis fører også dette til at politikerne våre får flere avgiftskroner å leke seg med.

Denne helt geniale tankegangen fremføres her hjemme av politikere fra Kr.F og Venstre i forbindelse med neste års statsbudsjett hvor man tar til orde for å øke strømprisene med nye avgifter. Analytisk tenkning er ikke noe disse partiene er kjent for, men det vet vi vel fra før?

Abonner på Klimanytt:

Kategorier

Én kommentar

Kommentarer er stengt.