Global temperatur juni 2019

Vi har temperaturdata for juni fra UAH ved Dr. Roy Spencer. Globalt satellittmålt temperaturavvik fra gjennomsnittlig temperatur (TLT) for juni viser med +0,47 C en klar oppgang fra forrige måned. Pausen eller opphøret i signifikant global oppvarming som er beskrevet i FNs klimapanels siste hovedrapport fra 2014 er fortsatt reell. Vi viser til januar måned for informasjon om hvordan FNs klimapanel redefinerer hvordan man beregner klimaet. For informasjon om værfenomenet ENSO (El Niño og La Niña), se Klimanytt120.

UAH temperaturdata fra troposfæren

UAH står for «University of Alabama Huntsville», som publiserer månedlig avvik fra et gjennomsnitt av global temperatur for referanseperioden 1981-2010. Juni 2019 har med (+0,47 C) gitt oss en klar oppgang fra mai (+0,32 C) etter en kraftig nedgang siden tidlig i 2016.

 • Nordlige halvkule opp med 0,42 o C nå, fra 0,29 C forrige mnd.
 • Sydlige halvkule klart opp med 0,52 o C nå, fra 0,35 o C forrige mnd.
 • Tropene klart opp med 0,64 C nå, fra 0,39 C forrige mnd.
 • USA48 uforandret med -0,64 C nå, fra -0,61 C forrige mnd.
 • Arktis ubetydelig ned med 0,90 C nå, fra 0,98 C forrige mnd.
 • Australia uforandret med 0,35 C nå, fra 0,38 C forrige mnd.

Temperaturdataene i figuren over er hentet fra de nederste 8 kilometer av atmosfæren. En mer detaljert forklaring fra Dr. Spencer på dataene i figuren er her.

UAH bruker temperaturdata fra 3 satellitter (NOAA-18, NOAA-19, og den nyere Metop-B). Metop-B satellitten vedlikeholder sin egen bane slik at det for denne satellitten er behov for færre korrigeringer av observasjonene for en gradvis degradert bane etter hvert som tiden går.

ENSO-varsler

ENSO står for «El Niño Southern Oscillation» og består av to faser av et værfenomen i Stillehavet som gir varmeutveksling mellom hav og atmosfære; El Niño hvor varmt overflatevann avgir varme til atmosfæren med vanndampens konveksjon, og La Niña hvor kaldere overflatevann bidrar til lavere atmosfærisk temperatur. NOAA i USA modellerer en svak El Niño i sin ENSO status, og varsler i en fersk analyse 55 % sjanse for at den fortsetter utover høsten. Meteorologene  i Australia går derimot ikke rundt grøten, og regner med nøytral ENSO. De viser i en analyse 25. juni til at ENSO-indikatorene fra både hav og atmosfære stort sett viser nøytral status nå (jfr figuren under), hvor modellene indikerer en videre bevegelse vekk fra El Niño for resten av året. Australia kommer med neste estimat 9. juli.

Varmen som skal ha gjemt seg i havet må ha gjemt seg svært godt.

Klimasirkuset vandrer videre

Både overvann på is (neste illustrasjon) og tele i bakken som naturligvis tiner når sommeren ankommer, forårsaker årlig sirkus i IPCC-leiren. Neste illustrasjons høyre bilde har blitt grundig misbrukt i media den siste tiden. Men også i de politiserte forskningskretser har de hatt det travelt den siste tiden, her har GWPF lenke til en tekst som omtaler en rekke tilfeller av det vi betegner som temperaturjukstering, men som i akademisk tale helst betegnes som administrativ menneskeskapt oppvarming.

Det mest alvorlige som avdekkes er hvordan HadCRUT4 temperaturdata manipuleres for perioden 2001 til 2013. Dette er den velkjente temperaturpausen (The Hiatus) som ble stadfestet i IPCC AR5 i 2013. Mens HadCRUT3 ikke viser oppvarming i årene 2001-2013, blir det stadig varmere i de ulike versjonene av HadCRUT4. Temperaturtrenden er mer enn tredoblet fra versjon 4.1.1 til 4.5.0. For omtale av kvaliteten på HadCRUTs datasett i forhold til de øvrige, se Ole Humlums Climate4you.

Klimaskremmerne lar seg sjelden forstyrre av fakta.

5 thoughts on “Global temperatur juni 2019

   • Selvfølgelig kan man gjøre en slik måling. Resultatet vil nødvendigvis avhenge av hvordan man definerer temperaturen som funksjon av et stort antall heterogene målinger, men det er trender som først og fremst er interessant, ikke den absolutte verdien. Usikkerhet i enkeltmålinger er heller ikke avgjørende for presisjonen så lenge man håndterer statistikken riktig.

    Giæver har nok en nobelpris, men her er han enten kunnskapsløs eller uttaler seg mot bedre vitende.

 1. Nrk kom med denne idag, og legg merke til «Varmeste Noensinne» noe de ofte bruker i overskriftene, når de selv vet at det ikke er tilfelle. NRK er en av hovedformidlerne av «Fake News», og det betaler vi for…

  VARMESTE JUNI NOENSINNE: FORSKERE PEKER PÅ KLIMAENDRINGER
  2019 har jordas varmeste, registrerte juni-måned noensinne. Forskere mener at klimaendringer gjorde hetebølgen i Frankrike og Sør-Europa fem ganger mer sannsynlig. https://www.nrk.no/norge/forskere-mener-europas-hetebolge-i-juni-skyldtes-klimaendringer-1.14612714

  Har dere hørt om gigantsprekken i magnetskjoldet NASA fant i 2008? De sa da at “Dette forstyrrer helt vår forståelse av ting.” Åpningen var stor – fire ganger bredere enn selve jorden,”

  Hvor er den nå og kan det ha noe å si for klimaet? Vil det ikke være varmere der en slik sprekk eventuelt befinner seg. Hva mede Sør Europa og Frankrike?

  GIANT BREACH IN EARTH’S MAGNETIC FIELD DISCOVERED
  (Dec. 16, 2008) NASA’s five THEMIS spacecraft have discovered a breach in Earth’s magnetic field ten times larger than anything previously thought to exist. Solar wind can flow in through the opening to “load up” the magnetosphere for powerful geomagnetic storms. But the breach itself is not the biggest surprise. Researchers are even more amazed at the strange and unexpected way it forms, overturning long-held ideas of space physics. https://science.nasa.gov/science-news/science-at-nasa/2008/16dec_giantbreach

  Se det i sammenheng med at jordens magnetfelt er blitt ti prosent svakere de siste 150 år

  DISSE SKAL FINNE UT HVORFOR JORDAS MAGNETFELT SYNKER – Redusert med ti prosent på 150 år.
  https://www.dagbladet.no/nyheter/disse-skal-finne-ut-hvorfor-jordas-magnetfelt-synker/61829186

 2. Om man ser på vær og temperatur for tiden minner den mye om de kalde 70-åra og the global cooling scare.
  Temperatur og virkeligheten synes å samsvare dårlig for tiden.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.