Det er SOLA som styrer klimaet

Laster Arrangementer

« Alle Arrangementer

  • Dette event har allerede funnet sted.

Hva bør vi lære om klima på skolen?

15. august 2015 @ 15:00 - 17:00

Foredrag på Arendalsuka av Professor Ole Henrik Ellestad, tidligere forskningsdirektør, professor, instituttleder og områdedirektør for naturvitenskap i teknologi ved universiteter og høyskoler i Norges forskningsråd.

Its_called_WeatherPaneldebatt med disse deltagerne:
Henrik Asheim (H – Stortinget, Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen)
Fredrik Juel Hagen (FpU)
Erling Laugsand, leder i Senterungdommen
Arnt Orskaug, lærer

Avslutning med spørsmål fra salen.

Hovedpunkter fra foredraget
Klima i de ulike deler av kloden er godt beskrevet i moderne atlas. Det formes av solens dominerende energinnstråling og transport og utveksling av energi mellom ekvator og polområdene ved vinder og havstrømmer. Land og fjellområder bidrar markant til å forme transporten. Atmosfærens oppbygging i flere lag med sine karakteristika og vannmolekylets dominerende betydning gjennom vekselvirkning mellom is, hav, vanndamp og og skyer, er sentral. Disse parametre har gjennom historien og vil i fremtiden variere og gi klimaeffekter i berørte regioner – i likhet med årstidene, men på lengre tidsskalaer. Målet for klimaundervisningen i skolen må være å gi kunnskap om og forstå årsakene til variasjonene for å kunne planlegge for fremtiden.

I dette bildet blir CO2-variasjonene rundt dagens konsentrasjoner en marginal aktør. Men de har fått en dominerende rolle gjennom den voldsomme politiseringen. Premissene for anerkjent vitenskap endres. Derved blir beregningsresultater fra påviselig feilaktige, ikke-verifiserte modeller lagt til grunn selv om de ikke stemmer med observasjonene. CO2 som danner grunnlag for alt liv på jorden, blir en truende gass. Vanndamp som er den totalt dominerende atmosfæriske komponent, omtales feilaktig eller utelates. Golfstrømmen, andre havstrømmer og kjente vindfenomener blir marginalisert. I stedet presenteres en rekke alarmerende klimaeffekter om vær, biosystemer, dyreliv og helse som uten bevis tilordnes CO2-økning. De appellerer til folk, skaper frykt, og klima og miljø blandes sammen.

Lærebøker og informasjon til lærere viser at materiellet domineres av synspunktene til én politisk utnevnt organisasjon, IPCC, med mandat om å undersøke menneskeskapte klimaendringer – primært CO2. Det blir vanskelig å gi en balansert undervisning som kan forenes med øvrige krav i skolen, som integritet, evne til kritisk vurdering og respekt for ulike syn i læringsprosessene.

Detaljer

Dato:
15. august 2015
Tid
15:00 - 17:00

Sted

Arendal Bibliotek
Sam Eydes plass 2
Arendal, Norge
+ Google-kart
Hjemmeside:
http://www.arendal.kommune.no/Delportaler/Biblioteket/